Utflykt

224 kr st

En bit in i den här berättelsen sammanfattas utgångsläget:

Stenfelts förfrågningar gjorde att hustruns försvinnande blev ganska allmänt känt. Men massmedia teg. Stenfelt misstänkte att det var polisen som läckte och förstod inte att det var han själv som hade gett upphov till skvallret.

Lokaltidningen var första anhalt för många unga journalister med stora ambitioner. Börja från botten, få syssla med allt möjligt. Två gånger hade Mattias Bengtsson föreslagit att man skulle ta upp fru Stenfelts försvinnande, på ett eller annat sätt. Men chefredaktören vägrade.

- Det går inte. Vad skulle vi skriva? "Maka till känd företagare har förlupit hemmet." Eller "Vävnadslärare spårlöst försvunnen". Vet du vad hennes make säger? Hon har åkt på semester, säger han. Och polisen? Vi har inte fått anmälan om något brott. Sånt där får du vackert vänta med tills du har fått jobb på Expressen.

Men med tiden visar det sig att det finns oväntade kopplingar mellan Mellbystrand i Halland, Högbränna i Jämtland och Joshimath i den indiska delstaten Uttarakhand. Världen är full av samband.