Ukridge

318 kr st

Stanley Featherstonehaugh Ukridge

 (uttalas Stanley Fanshaw Youkridge) har av sin vän Corky kallats ”samhällets plågoris”. Han lider kronisk brist på pengar, men är själv övertygad om att det bara är en tidsfråga innan han med sin entreprenörsanda skaffat sig en förmögenhet.

Tills dess snyltar han på andra, hankar sig fram på tillfälliga smålån från sin lilla grupp vänner, och drar sig inte för att också ”låna” både kläder och annat från dem, oftast utan att fråga.

Något han inte lider brist på är affärsidéer. Idéerna, som enligt hans egen åsikt är genialiska, innebär ofta olagligheter, men Ukridge besväras inte nämnvärt av sitt samvete. Hans projekt misslyckas, det ena efter det andra, men när en affärsidé gått i stöpet så sjösätter han strax, med okuvlig optimism, en annan.

Han är skurkaktig, men egentligen inte illvillig. Han avser alltid att betala tillbaka sina långivare mångfaldigt, så snart han fått sin förmögenhet. När han, ytterst tillfälligt, är stadd vid kassa är han generös och det händer att han betalar tillbaka smålån. Han är chevaleresk mot damer, men räknar inte alla kvinnor som ”damer”, till exempel inte sin faster Julia, trots att hon emellanåt både klär och föder honom.

Ukridge är en alldeles speciell person i Wodehouses värld. I denna samling finns alla de nitton noveller om honom som utgavs 1923 – 1966. Några av dem har funnits översatta tidigare i böcker och tidskrifter. De andra har nu översatts av medlemmar i WodehouseSällskapet.

Historierna om S. F. Ukridge är knappast moralistiska men Wodehouse sätter, som alltid, komiken främst. Ha det så kul i Ukridges originella sällskap. Man vet aldrig vad som händer!

Ukridge
Författare: P.G. Wodehouse
Artnr: 9789188851925
Vikt: 618 gram
Leveranstid: 2-5 dagar
ISBN: 978-91-88851-92-5
Förlag: GML förlag
Bandtyp: Mjukband
Format: 135 x 210
Antal sidor: 425
Kategori: Skönlitteratur