Vanvettet på västfronten

203 kr st

”Vanvettet på västfronten,” ur kapten Carl Belfrages dagbok krigsminnen 1915–1918.

Carl Belfrage deltog som frivillig svensk officer i den tyska armén, vars dagbok gavs ut på SMI-Förlag 2003 samt ”Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek” 2008 och en norsk upplaga på förlag Vega 2015.

I den föreliggande uppdateringen berättar Patrick Belfrage om sin franska morfar, Gabriel Puaux (1883-1970) deltagande i första världskriget på den franska sidan. Texten bygger på hans efterlämnade dagböcker och anteckningar som står i skarp kontrast mot Carl Belfrage och Lyder Ramstads hågkomster. Efter kriget fortsatte Gabriel Puaux sin karriär inom franska utrikestjänsten. Hans sista placering var som fransk ambassadör i Stockholm.

Norrmannen Lyder Ranstad som ingick i Carl Belfrages kompani, har i sin självbiografi ”Med tyskerne på vestfronten” (Oslo 1930), skildrat sina egna upplevelser under striderna på västfronten, vilka i utvalda delar citeras.

Presskommentarer

”Mycket har skrivits om första världskriget och nya böcker publiceras fortfarande, i allmänhet utan att tillföra något nytt. Belfrages bok om sin anförvant Carl Belfrage är ett undantag och därtill en tämligen unik skildring, vinklad av en ung svensk officers deltagande i ett mardrömsliknande vanvettigt krig. Perspektivet på striderna i väster 1914-1918 är oftast de västallierade. Här får vi för ovanlighetens skull betrakta ’vanvettet’ från andra sidan kullen.”

    Torbjörn Rimstrand, före detta överstelöjtnant och huvudlärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan.                                                                                                                                

Böcker & media

skriver bl a: ”Berättelsen är oväntat objektiv, jordnära och mycket intresseväckande.” Arvid Runberg Vanvettet på västfronten
Författare: Bengt Belfrage
Artnr: 9789188173362
Vikt: 415 gram
Leveranstid: 2-3 dgr
ISBN: 978-91-88173-36-2
Förlag: SMI-Förlag
Bandtyp: Mjukband
Format: 148
Antal sidor: 256
Kategori: Skönlitteratur