Sjöförklaringen

275 kr st

Sjöförklaringen
Lars Sjögren började sin bana till sjöss redan som mycket ung. Yrket lärde han sig under sin tid ombord på Vingaland. Under hela sitt liv har Lars Sjögren älskat att vara ute på sjön både under lediga stunder och i vardagens slit. Här får vi följa några utvald resor tillsammans med Lars både ombord på små och stora båtar.

En segeltur i Österled.
Lördag 14 juli 2001
Jag vaknar klockan 0600 efter en lugn och störningsfri natt. Idag skall jag på börja min årliga långseglats med Shangrila. Det har varit bestämt sedan några veckor tillbaka, seglatsen skall gå i österled, främst då till de baltiska staterna. Samtidigt som jag ligger och “mornar” mig, tänker jag på de kommande veckorna ombord i Shangrila med ömsom vackert väder, ömsom regn och åska. Men framför allt går mina tankar till ett underbart seglingsväder med lugn och fin vind.
Efter cirka en kvart beslutade jag mig för att stiga upp, duscha och göra mig i ordning för avfärd. Efter duschen, rakningen och bäddningen av sängen, gick jag ut i köket och gjorde klar min sedvanliga frukost, som består av apelsinjuice, flingor och två rostade brödskivor. Medan jag gör det, har jag hunnit titta ut och konstaterar, att solen skiner från en klarblå himmel, vilket innebär en fin start på min segeltur. Jag har varit några minuter i köket, när Britta dyker upp i sin långa stiliga vita morgonrock och hälsar glatt god morgon. Jag går som vanligt ut till brevlådan för att hämta in “Svenskan”. Det är mycket dagg, som det varit hela sommaren. Det känns skönt att jag klippte gräset kvällen innan. Under tystnad läser vi tidningen, medan vi äter vår frukost. Britta börjar alltid med den första delen och jag med näringslivet. Någon enstaka kommentar görs, men tydligen har det inte hänt något speciellt som kan innebära att frukosten förlängs. Klockan har nu hunnit bli några minuter i åtta, så det är tid att lyssna på väderleksrapporten. Jag är naturligtvis intresserad hur sjövädret skall bli. Det är bara positiva nyheter med vind S till SW, soligt med risk för åska och regn under kvällen.
Nu skall bilen packas med proviant, utrustning och de kläder som skall med på resan. Utrustningen består av navigationsinstrumenten till Shangrila, proviantinköpen som gjordes i går, och de likaså redan färdigpackade väskorna med kläder.

Sjöförklaringen
Författare: Lars Sjögren
Artnr: 9789186215866
Vikt: 505 gram
Leveranstid: 3-5 dagar
ISBN: 978-91-86215-86-6
Förlag: GML Förlag
Bandtyp: Mjukband
Format: 148 x 210 mm
Antal sidor: 325
Kategorier: Memoarer och biografier, Geografi och resor